EXTRA PAGINA VOOR DE VLUCHT VAN ATLANTIS BIJ GRAND ADVENTURE 2

Bij het artbook GRAND ADVENTURE 2 zitten een paar grafische extra’s als drie en vier pagina’s brede uitklapplaten en een vliegticket met invitatie voor de drievoudige wereldreis waarmee de Paxlines de nieuwe Atlantis wilde  presenteren, ook weer een extra pagina van een boek. In dit geval plaat 54A van De Vlucht van de Atlantis. Want zoals de dubbele omslag van het artbook GRAND ADVENTURE 2 al laat zien, zijn een groot aantal van de prachtige grote illustraties in dit boek gewijd aan de legendarische vliegende vleugel ATLANTIS. 

Die extra pagina’s zijn niet zomaar wat toegevoegde plaatjes maar pagina’s die bij het bedenken van het verhaal in het scenario stonden maar om praktische redenen toch het uiteindelijke boek niet gehaald hebben, meestal door het klemmende ruimtegebrek achterin een verhaal.

Oorspronkelijk was “Atlantis” in 1991 geschreven als een dubbelverhaal, dus met een lengte van ongeveer 90 pagina’s. Maar toen ik me realiseerde dat de voorpublicatie in het Veronicablad dan 90 weken zou vergen heb ik het verkort tot 46 platen. Want kan de lezer zo lang een plot volgen?
Drastisch dus, er waren veel scenes over. Gelukkig heb ik het verhaal in 2004 wat meer in evenwicht gebracht door het te verlengen tot 55 platen. Maar ook toen is veel wat er wel bedacht is niet getekend.
Nu nog één toevoeging, deze scene waarin Franka droomt over de 1957 Triple World Tour.