Ontwerp nieuwe prent 1 voor de Stripdagen

Door de week werk ik aan het nieuwe Franka verhaal 23, waarvoor ik alleen nog een werktitel heb bedacht. Het verhaal is wel volledig geschreven. Ik ben bezig met pagina 14 in potlood. Dit weekend ben ik begonnen met het opzetten van de beeldschema’s van de prenten die we in Gorichem willen presenteren. Een beeldschema is de allereerste fase van een illustratie: wat wordt er verteld, wat staat waar om dat te vertellen. Vanuit deze ordening worden de verdere details toegevoegd. Natuurlijk probeert een tekenaar dan ook rekening te houden met het kleurenschema dat straks de sfeer en belichting moet bepalen. Dat zal op deze lichte, nog “kale” potlood schets moeilijker te zien zijn maar ik heb het zelf al wel in mijn hoofd.

Nu was het in, vooral in de Veronica-tijd, gebruikelijk om een verhaal aan te kondigen met een “splashpanel” : een grote illustratie die de lezer meteen, zonder verdere informatie, in het verhaal laat duiken. Nu lijkt het me leuk die traditie voort te zetten. Dus laat ik twee sleutelscenes zien: een uit het nederlandse deel waarin Franka onderzoek doet in Rotterdam, en een het deel dat op de canarische eilanden speelt waarin Franka bedreigende ontdekkingen doet in de “Grot van de Moren”. Zonder te veel weg te geven probeert zo’n preview, net als een filmtrailer de lezer extra te interesseren. Nu is het probleem van dit soort tekenwerk, en dat herinner ik me nog maar al te goed uit de tijd van de afleveringen op deadline, dat je iets moet laten zien dat bijvoorbeeld  op pagina 35 speelt, terwijl je nog de allereerste pagina’s aan het opzetten bent. Maar ik ben er uit, het is destijds ook steeds gelukt. Het dwingt je heel goed te plannen. Over een week hoop ik hier de volledige geinkte versies te kunnen laten zien.

Voor de volledigheid: de uitvoering is full color, 50x 40 cm, dik mat papier, uitvoering als de prent “Garage”, oplage 175 stuks, gesigneerd maar niet genummerd, prijs 30 euro per stuk.

Tot volgende week.